Het bijzondere verhaal van

Jantje Esselink

Vrolijke jonge knaap die tuinman wilde worden

De oorlog is voorbij en de kinderen gaan weer naar school, zo ook Jantje Esselink. Hij is een guitige jongen van 8 jaar met een mooie krul in zijn blonde haren. Jantje is net overgegaan naar klas 3 als in 1950 de zomervakantie aanbreekt.

 

Op 18 juli van dat jaar speelt hij buiten met zijn boer Chris van 9 en boertje Wim van 5. Jantje vindt iets in de sloot wat hem nieuwsgierig maakt en het lijkt op een ganzenei. Hij stopt het in zijn broekzak en vervolgens gaan de jongens het hameren op het haarspit na doen. Ze tikken hierbij op het ganzenei. Jopie, de zus van Jantje, is 12 jaar en op dat moment met haar moeder in de keuken als er plots een enorm harde knal klinkt. Buiten ligt Chris gewond op de grond, Wim staat met zijn handjes aan zijn oren vastgenageld, en Jantje is dood. Het ganzenei bleek een handgranaat te zijn...

 

Chris gaat naar het ziekenhuis. Het herstel duurt lang, en hij zal de rest van zijn leven blijven trekken met zijn linkerbeen. Jantje ligt begraven op het kerkhof van Geesteren.

 

Ter nagedachtenis aan Jantje is er in het Vrijheidsbos een mooie linde geplant. Bij de boerderij waar Jantje woonde stonden ooit wel vier of vijf prachtige lindebomen op het erf, en vandaag de dag staat er nog steeds één oude lindeboom.

Jantje is geboren op 30 juni 1942  in Geesteren.

Hij overleed op 18 juli 1950 in Geesteren.