Boomsoorten

Bij het aanschaffen van uw gedenkboom heeft u keuze uit de volgende boomsoorten:

  • Berk
  • Fladder iep
  • Grove den
  • Haagbeuk
  • Kastanjeboom
  • Wilde kers
  • Winterlinde
  • Zomereik

Hieronder vindt u voor elke boomsoort de bijbehorende symboliek. Dit kan van betekenis zijn voor de boomkeuze die u maakt.

Berk

De berk is de boom van de eerste Keltische maanmaand en daarom ook de boom van een nieuw begin. De berk heeft vele geneeskrachtige eigenschappen. Stoffen uit de twijgen, de schors en de stam hebben een ontgiftende en reinigende werking.

Fladder iep

Door de gevleugelde zaden wordt deze boom vaak geassocieerd met vrijgevigheid. De oude Grieken dachten dat deze gevleugelde zaden hun doden vergezelden naar het dodenrijk.

Grove den

Een echte levensboom. Staat symbool voor leven zelf, een lang leven, eeuwigheid en onsterfelijkheid. De dennenappel staat symbool voor vruchtbaarheid. De boom symboliseert ook groei, kracht, persoonlijke ontwikkeling en karakter.

Haagbeuk

Deze boom staat voor bescherming, bescheidenheid, discipline en onbaatzuchtigheid. De haagbeuk behoort tot de familie van de hazelaars, die ook staan voor wijsheid en levenskracht.

Kastanjeboom

Staat symbool voor trouw en kritisch, eerlijkheid en kwetsbaarheid. De kastanje toont inzet en is oplossingsgericht. Op de kastanje kun je bouwen.

Wilde kers

Deze boom staat symbool voor geluk, een nieuw begin, onschuld en schoonheid. Kersen hebben vaak een erotische betekenis, staan ook symbool voor gevoel en liefde.

Winterlinde

Dit is een echte liefdesboom. Van oudsher geloofde men dat de boom bescherming gaf teken toverij en blikseminslag. Onder de linde werd rechtgesproken, getrouwd en feest gevierd. Symbool van bescherming van de gemeenschap, vrouwelijke gratie en schoonheid.

Zomereik

De koning van het bos. Deze boom heeft de meeste gasten van het Nederlandse plantenrijk en staat dan ook symbool voor bescherming,  gastvrijheid en huisvesting. Ook wijsheid, levenskracht en eeuwigheid zijn aan de boom verbonden. In de Middeleeuwen vond onder oude eiken de rechtspraak plaats. De energie van de eik is mannelijk en straalt kracht en moed uit. Vanwege de hoge leeftijd van eiken staan ze ook symbool voor uithoudingsvermogen.