Vrijheidsroute

Via het bos over fraaie zandpaden door de buurtschappen van Geesteren

De Vrijheidsroute, de route met de gele pijl, is een route van 7 kilometer. Vanuit het Vrijheidsbos loopt u via De Sprakelberg over fraaie zandpaden en wegen door de buurtschappen van Geesteren. U maakt als het ware een cirkel om het pittoreske dorp zelf.

U loopt door het coulisselandschap van buurtschap De Mors. Voortdurend ziet u als u richting het dorp Geesteren kijkt, de prachtige molen De Ster.

Onderweg staat u stil bij het verhaal van opoe Antonia Tichelman, die de pech had net op het verkeerde moment op de verkeerde plek te zitten en bedolven werd onder puin door een ontplofte bom. Ook het verhaal over Gerrit Hiddink, een groot verzetsheld, maakt indruk. Hij was nergens bang voor en liet Joden, maar ook Engelse, Canadese en Russische soldaten onderduiken op zijn boerderij. Ook voor een jongetje van twee jaar die als vondeling in een kinderwagen aan hun weg was gezet, was plaats. Dit kindje kreeg de onderduikersnaam “Tonny van ’t Wes”. Na de oorlog wordt Tonny, op dat moment vijf jaar oud, opgehaald door zijn Joodse vader, die de oorlog ook heeft overleefd. In 2021 is Tonny opgespoord. Zijn echte naam is Simon de Winter. Na 77 jaar hebben hij en de familie Hiddink elkaar weer ontmoet. 

U vervolgt de route over de fraaie Geesterense es en komt langs het huis van de familie Esselink. Hier kunt u het verhaal over zoon Jantje horen die na de oorlog ging spelen met een ganzenei, tenminste dat dacht hij, het was een flinke handgranaat!

De route gaat verder langs de retentievijvers en via de Engelskamp over de es richting buurtschap de Horst. Via de buurtschap het Oosterveld maakt u de cirkel rond Geesteren af en bent u terug in het Vrijheidsbos.