Herdenkingspad

Over kerkenpaden en zandpaden door het pittoreske dorp Geesteren

Het Herdenkingspad, de route met de blauwe pijl, is een route van 4 kilometer. Vanuit het Vrijheidsbos loopt u via De Sprakelberg over kerkenpaden en zandpaden door het pittoreske dorp Geesteren.

U komt langs het huis waar het enige Joodse gezin van Geesteren heeft gewoond, de familie Meijers. Allen zijn ze vermoord in Auschwitz. Slechts de zes Stolpersteine die er liggen, herinneren nog aan hen.  

Oogstralend is de hervormde kerk. De toren bevat een zadeldak met aan twee zijden trapgevels. Verder ziet u fraaie gewelven en glas in lood ramen. De kerk heeft zowel een haan als een hen als windvanen. Staat u ook even stil bij het plakkaat dat onderduikers aan de bevolking van Geesteren hebben geschonken.

U wandelt verder langs prachtige dorpsboerderijen. Zo ook langs dorpsboerderij “Kolkman” aan de Keistraat waar Jaap Rijsdijk uit Ridderkerk was ondergedoken. Jaap zou na de oorlog met de dochter des huizes, Gerda Hietland, gaan trouwen. Na de bevrijding, bij het inleveren van de geweren, ging het vreselijk mis. Een geweer ging af en Jaap werd dodelijk getroffen.

Ook komt u langs boerderij “De Pelleweaver” van de familie Karssenberg, waar Co van den Brink ondergedoken zat. Co was lokaal actief binnen het verzet. Bij een actie kwamen zij mannen van de Landwacht en de Brandweerpolitie tegen, waarbij hij dodelijk werd getroffen.