Het bijzondere verhaal van

Antonia Tichelman-Geerdink

De tragiek van een opoe

Op 8 april 1944 vernietigt een Engelse luchtdrukbom de boerderij “Stroomboer” in de Kulsdom in Geesteren. Deze ochtend zit Opoe, Antonia Tichelman-Geerdink, 91 jaar oud, bij de kachel op het moment dat de schoorsteen van de boerderij instort. Ze ligt onder het puin met haar wandelstok nog in haar hand. Het is bijna onmogelijk, maar ze leeft nog.

 

Een paar dagen later, op 12 april overlijdt ze in het ziekenhuis in Enschede. Haar 30-jarige kleindochter, Arendina Schrijbelt-Wilderink, is op dat moment net in de tuin. Door de gigantische druk van de bom komt ze ten val en als ze weer wil opstaan, ziet ze allemaal scherven in haar been. Ze zal de rest van haar leven mank lopen door de verwondingen. Ook is ze op dat moment in verwachting van haar eerste kind. Het meisje komt levenloos ter wereld.

 

De rest van het gezin en de knecht raken niet gewond. “Opoe was een fijn en vriendelijk mens”, aldus haar achterkleindochter Willemien Kloosterboer-Schrijbelt. Zij woont met haar man Jopie nog op de boerderij. Haar achternicht Gerritje Keppels-Schrijbelt heeft Opoe nog gekend. Via haar weten we dat Opoe een goede vrouw voor de boerderij was en dat ze “goot bie de tiet was”.

 

Engelse vliegtuigen

Evert Hiddink, 18 jaar oud, staat in de ochtend van 8 april 1944 onder een eik bij zijn boerderij ’t Wes in de Respelhoek de overkomende vliegtuigen te tellen. Het zijn Engelse vliegtuigen en het zijn er enorm veel. In grote groepen komen ze over. Hij telt er zo honderden. Ze zijn onderweg naar Duitsland. Hij ziet ook dat een Messerschmitt, een Duits jachtvliegtuig, dicht boven een Engels vliegtuig gaat vliegen en deze beschiet.

 

Het toestel wordt geraakt. Op dat moment moet de Engelse piloot zijn bom “kwijt” om gewicht te verliezen om zo nog een kans te maken om te overleven. Zijn bom valt op de zijkant van boerderij Stroomboer, bovenop een gebint dat het prompt begeeft. Het is niet bekend of deze piloot nog ver kon doorvliegen en of hij het overleefd heeft. Er is geen brand geweest op de boerderij.

De luchtdrukbom veroorzaakte een enorm groot rond gat met een doorsnede van 3 á 4 meter. Het gat was wel 3,5 meter diep. Een enorme hoeveelheid zand is door de bom verplaatst. Het was één en al puin en scherven om het huis. Bij latere landbouwwerkzaamheden of bij werk in de tuin worden regelmatig nog resten van puin gevonden. Dat er een bom was gevallen op Stroomboer wist men snel in Geesteren. Willem Reurslag, toen 8 jaar, mocht er na lang aandringen bij zijn vader naar toe lopen. Hij aanschouwde de gigantische puinhoop en het immense gat. Bij de boerderij lagen twee Belgische paarden en een paar pinken verminkt in de weide. Meerdere personen uit Geesteren hebben deze ravage gezien. Diverse tachtigers uit Geesteren, toen kinderen, kunnen het zich nog herinneren. Met name de dode dieren maakten grote indruk.

 

Naoberhulp

De naobers vingen het gezin op met hulp, goederen en eten. Arendina Schrijbelt-Wilderink (1912- 1987) moest samen met haar man Gerrit Willem Schrijbelt (1915-2000) en haar ouders, Jan Hendrik Wilderink (1877-1965) en Elisabeth Wilderink-Tichelman (1881-1970) ruim 7 jaar elders wonen. Eerst tijdelijk een jaar in de ends-kamer bij de familie Hendrik Bannink aan de Nettelhorsterweg in Geesteren, die toen nog Lochemseweg heette. Daarna 6 jaar in een noodwoning op het eigen erf totdat de nieuwe boerderij werd gebouwd. Stroomboer werd al generaties gepacht van Baron van Hugenpoth tot Aerdt. Hij legde op 2 november 1950 de eerste steen voor de nieuwe boerderij “Stroomboer”.

 

Oude boom

Vermoedelijk staat al vanaf begin 1900 de huidige walnotenboom voor de boerderij. Deze overleefde de bom van 1944. Elk jaar geeft de oude boom nog vele walnoten. Als deze boom toch eens kon praten, zegt Jopie. De keuze voor een bijzondere boom voor opoe in het Vrijheidsbos van Geesteren is bij Jopie en Willemien Kloosterboer meteen duidelijk: “Het wordt een jonkie van deze oude walnotenboom op onze Stroomboer”.

Antonia is Geboren op 7 februari 1854 in Geesteren 

Ze overleed op 12 april 1944 in Enschede