Het bijzondere verhaal van

Antonia Tichelman-Geerdink

De tragiek van een opoe

Op 8 april 1944 in de ochtend vliegen grote groepen Engelse vliegtuigen richting Duitsland. Het zijn er honderden. Evert Hiddink, een buurjongen van 18 jaar, ziet dat een Duits jachtvliegtuig dicht boven een Engels vliegtuig gaat vliegen en deze beschiet. Op dat moment moet de Engelse piloot zijn bom kwijt om gewicht te verliezen. Deze valt op de zijkant van boerderij "Stroomboer" in de Kulsdom in Geesteren.

 

Op die ochtend zit opoe, Antonia Tichelman-Geerdink, 91 jaar oud, bij de kachel, als opeens de schoorsteen instort. Ze ligt onder het puin met haar wandelstok nog in haar hand. Ze leeft nog, maar een paar dagen later overlijdt ze in het ziekenhuis in Enschede.

 

De luchtdrukbom veroorzaakt een enorm groot rond gat met een doorsnede van 4 meter en een diepte van wel 3,5 meter. Diverse ouderen uit het dorp zijn hier, toen ze nog kind waren, na de ontploffing wezen kijken naar de enorme ravage. Vooral de vele dode dieren maakten een grote indruk.

 

De oude walnotenboom die voor het huis stond overleefde de ontploffing van de bom. Ter herinnering aan opoe is daarom een walnotenboom geplant in het Vrijheidsbos.

 

Opoe ligt begraven op het kerkhof van Geesteren.

Antonia is geboren op 7 februari 1854 in Geesteren.

Ze overleed op 12 april 1944 in Enschede.